Kým u nás v stravovaní stále ešte vládnu najmä meníčkové reštaurácie, v ktorých máte nejaký ten vývar a šnicel za 4€, v zahraničí stále častejšie narazíte aj na špecializované reštaurácie či bistrá.

Jedlo v nich ani nemusí byť drahšie ako v štandardnej slovenskej táckarni, zaujímavé však je, že sa špecializujú len na určitý druh jedla, potravinu alebo spôsob prípravy. Takýto prístup špecializovanej reštaurácii ponúka konkurenčnú výhodu, jedlá dokáže pripravovať rýchlo a aj lacno, keďže nakupuje stále tie isté suroviny vo veľkých objemoch.

Pri potulkách svetom tak môžete naraziť napríklad na fašírkáreň (The Meatloaf Bakery), zemiakáreň (Potatopia) či makarónareň (MacBar).

Veľmi ma potešilo, keď som nedávno v Nitre neďaleko od Agrokomplexu narazil na Polievkáreň. Reštaurácia ponúka denne štyri polievky od tých riedkych vývarových až po husté guláše, na svoje si príde každý milovník dobrých polievok. Nuž, polévka je grunt, ako hovorievala moja babka.

Aha, a Polievkáreň ponúka aj frančízu, ak by ste si náhodou chceli otvoriť svoju vlastnú polievkáreň vo svojom vlastnom meste.